↫ Kunstenaars

Anton Kusters

Biografie

Anton Kusters werd geboren in Hasselt in 1974. Hij woont in België en werkt vaak in Japan.

Hij heeft een Master in de Politieke Wetenschappen aan de K.U. Leuven. Hij studeerde fotografie aan het STUK in Leuven en aan de Academie voor Schone Kunsten in Hasselt.

Anton houdt zich bezig met de onmogelijkheid om volledig te begrijpen, de moeilijkheden van het representeren van trauma, het verlies van de ervaring van plaats, en daden van herdenking.

Hij gebruikt fotografische en visuele representatie, en zijn focus ligt op het onderzoeken van nieuwe manieren van kijken. Hij doet dit door abstractie en deconstructie van het beeld zelf, samen met een hercontextualisering ervan. Hierbij staan de limieten van geheugen en herinnering, en het belang van de plaatsing van de kijker en de positie van het subject centraal.

Anton publiceerde twee boeken: YAKUZA (2011) en Mono No Aware (2014). In 2017 vervolledigde hij #image_by_image, een online epistolair werk met Ivan Sigal. Het is een publieke dialoog tussen de twee kunstenaars, gebaseerd op associaties van beeld en woord, fragment en concept, her-contextualisering en reflectie, en kritiek op de beweringen van het fotografische beeld in de context van anti-autoritarisme en de “grote narratieven”.

Anton is op dit moment aan de productie van verschillende projecten en samenwerkingen bezig, waaronder The Blue Skies Project, Weight/Carry, Caduta Massi en On Your Shoulders We Stand.

Hij richtte samen met Magnum fotograaf David Alan Harvey het online magazine BURN Magazine (burnmagazine.org) op, een platform voor aanstormend jong talent. Hij runt de “Emerging Photography Fund” samen met Diego Orlando en Harvey, waarin jaarlijks 15.000$ aan prijzen wordt uitgereikt.

Anton wordt vertegenwoordigd door Ingrid Deuss Gallery in Antwerpen (BE).

Werk

Anton houdt zich bezig met de onmogelijkheid om volledig te begrijpen, de moeilijkheden van het representeren van trauma, het verlies van de ervaring van plaats, en daden van herdenking.

Hij gebruikt fotografische en visuele representatie, en zijn focus ligt op het onderzoeken van nieuwe manieren van kijken. Hij doet dit door abstractie en deconstructie van het beeld zelf, samen met een her-contextualisering ervan. Hierbij staan de limieten van geheugen en herinnering, en het belang van de plaatsing van de kijker en de positie van het subject centraal.