↫ Kunstenaars

Jonas Nelissen

Biografie

Jonas Nelissen werkt rond het thema voetbal. De werken van Jonas zijn een weergave van de visie van de supporters op de spelers van hun favoriete club. Hij gebruikt voetbal als voorbeeld, hoe het groepsdenken in de mens zich vestigt en hoe mensen of groepen van mensen worden verheerlijkt tot (bijna) Goddelijke figuren. Tevens richt hij zich op de symbolen en rituelen van het voetbal. Hij is vooral geïnteresseerd in hoe de voetbalwereld zich profileert tegenover de supporter en hoe deze supporter hierop kt reageert. Hij combineert beelden van de voetbalwereld met religlieuze en/of mythologische elementen. Hij werkt zowel tweedimensionaal als driedimensionaal en gebruikt verschilldende materialen zoals nepgrasmatten,vlaggen, enz.
Jonas studeerde af als Master of Arts in de beeldende kunsten, afstudeerrichting schilderkunst aan de PXL-MAD School of Arts.

Werk

Voetbal is voor Jonas ‘de supporter’. Het supportersleven van deze persoon is meer dan een hobby. Diegene waarvoor hij supportert is meer dan iemand waar hij naar opkijkt. Er ontstaat een hele cultus rond een voetbalploeg. Het gaat erom, om bij een maatschappij te horen, die voetbal noemt. Het voetbal is gekoppeld aan tekens. Jonas zijn interesse ligt vooral bij deze tekens. Wat betekenen die voor de supporter en hoe werkt de club met deze tekens emotioneel in op de fan. Jonas zijn onderzoek gaat naar de supporters. Zij leven geheel in een aparte wereld met hun eigen wetten in de daarvoor voorziene omstandigheden, zoals de wedstrijden, vieringen van bekers EK, WK enz.. De echte fan zal altijd trouw blijven aan een club in welke omstandigheden ook. Verraad aan het ‘club logo’ is heiligschennis. Het logo, de kleuren, het gebeuren speelt zo emotioneel in op hem, waardoor hij als het ware wordt ‘gebrainwasht’.