Nieuws

Tentoonstelling the waiting room

We heten je welkom op de nieuwe VONK tentoonstelling ‘the waiting room’. Wees er bij op de vernissage, op 5 mei 2019, om 15u00 in C-mine Genk.

Je vind hier werken terug van
Iwert Berniekawicz, Jorden Boulet, Johan Bruninx,Elias Ghekiere, Joke Hansen, Lien Hillen, Brecht Koelman, Anton Kusters, Marnik Neven, Öznur Öztürk, Rogier Rensen, Steve Robyns, Slammer, Carla Swerts en Kristof Vrancken.

Curator Koen Leemans

C-mine 10/1, 3600 Genk

Gepost op: wo 17 april 2019


Open call for artist studios!

Ben je op zoek naar een werkstudio voor jezelf of je organisatie? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om je kandidaat te stellen.

Meld je voor de deadline van 1 juni. Stel je kandidaat door een mail te sturen naar vonkvzw@outlook.com,
met de volgende informatie:

Persoonlijke gegevens:
– naam,
– adres,
– geboortedatum,
– e-mailadres,
– telefoonnummer.

Curriculum Vitae

Portfolio
– Vijf foto’s van verschillende recente werken,
– en/of maximum 3 URL’s waar we je werk kunnen bekijken,
– met een inhoudelijke toelichting van maximum 700 woorden.

Vertel in maximum 300 woorden:
– over je specifieke plannen tijdens je residentie bij VONK,
– welke oppervlakte je minimum nodig hebt
– en naar welke stad je voorkeur uitgaat.

Gepost op: wo 17 april 2019


Vonk verwelkomt 5 nieuwe kunstenaars!

Onze open call periode is inmiddels verstreken en de jury heeft beslist. VONK verwelkomt deze 5 nieuwe kunstenaars met een bezoekje aan onze ateliers:

Iwert Bernakiewecz

Lien Hillen

Steve Robyns

Jorden Boulet

Miyeon Lee

Gepost op: vr 6 juli 2018


SOLO zomerresidentie 2018

SOLO zomerresidentie is een samenwerking tussen Vlaamse atelierorganisaties NUCLEO uit Gent, Studio Start uit Antwerpen en Cas-co uit Leuven, in alliantie met het Roger Raveelmuseum.

OPEN CALL

De selectie voor SOLO zomerresidentie 2018 is bekend. Uit 49 dossiers stelde de jury/begeleidingscommissie (Alan Quireyns – AIR Antwerpen, Danielle van Zuijlen- NUCLEO Gent, Valerie Verhack- Museum M – Leuven, Louise Osieka -CIAP Hasselt en Piet Coessens – Roger Raveelmuseum, Machelen-aan-de-Leie de volgende selectie samen:

SOLO #4: AUKJE KOKS
1 juni – 1 juli
publiek moment: zondag 1 juli 2018 (opening Biënnale Schilderkunst)

SOLO #5: BART SPITAELS
9 juli – 18 augustus
publiek moment: zaterdag 18 augustus

SOLO #6: AAY LIPAROTO
21 augustus – 30 september
publiek moment: zondag 30 september (laatste dag Biënnale Schilderkunst)

 

SOLO zomerresidentie (een tijdelijk residentieprogramma in een voormalige Mariakapel naast het Roger Raveelmuseum) biedt plaats aan een professioneel beeldend kunstenaar of een samenwerkend duo voor de ontwikkeling van site-specifiek werk. Deze beschikt over een werkbudget van €1000 vanuit het Roger Raveelmuseum, inhoudelijke ondersteuning en een tekst via de jury/begeleidingscommissie.

SOLO zomerresidentie is een UFO project (de samenwerking tussen Vlaamse atelierorganisaties) in alliantie met Roger Raveelmuseum.
SOLO 2018 wordt gerealiseerd door NUCLEO uit Gent, Studio Start uit Antwerpen, Cas-co uit Leuven en VONK uit Hasselt/Genk. Met dank aan intercommunale VENECO, Roger Raveelmuseum en Gemeente Zulte.

Gepost op: vr 6 juli 2018


The Artist’s Studio?

The Artist’s Studio? navigeert door verschillende typologieën van het kunstenaarsatelier. Vanuit de diverse kunstenaarspraktijken van de kunstenaars van Vonk (een organisatie die atelierruimte aanbiedt aan professionele kunstenaars in Hasselt en Genk) gaat de tentoonstelling in op de verhouding tussen de kunstwerken en hun ontstaansplek. Heeft de kunstenaar een vast atelier nodig om te werken? Is het atelier een reflectieruimte of eerder een sacrale plaats? Functioneert het atelier als een museum? Of is het vooral een laboratorium voor kennisproductie?

Curatoren Sofie Dederen en Dirk Engelen (B-bis architecten) gingen met kunstenaars van Vonk in gesprek over de noodzaak van een atelier en over de ideale vorm van een werkplek voor een maker. De neerslag van het onderzoek wordt gepresenteerd in de begijnhofhuisjes van Z33.

Met haar onderzoek naar de veranderende kunstenaarspraktijk past The Artist’s Studio? in de Z33-onderzoeksstudio Studio Werk. Z33 Research staat voor de grotere onderwerpen en denkrichtingen waar Z33 over een langere periode aan werkt. Meer info: www.z33research.be.

Gepost op: vr 6 juli 2018


Nocturne + film in begijnhoftuin: Final Portrait

Op zondag 29 juli sluit Z33 de tentoonstelling The Artist’s Studio?feestelijk af met een nocturne en een filmvoorstelling in de gezellige Begijnhoftuin.

The Artist’s Studio? toont die avond voor de laatste keer wat er zich afspeelt in de ateliers van kunstenaars van Vonk. Wil je ook een blik werpen in het Parijse atelier van de beroemde beeldhouwer en schilder Alberto Giacometti? Kijk dan mee naar de biopic Final Portrait van regisseur Daniel Tucci. Tucci zoomt niet alleen in op de moeizame manier waarop in 1964 Giacometti’s allerlaatste doek tot stand kwam. Tussen het schetsen en schilderen, krassen en krabben – Giacometti stond bekend om zijn getormenteerde stijl – brengt hij ook het kleurrijke, impulsieve karakter in beeld van een kunstenaar die, na het trauma van WO II, furore maakte met zijn uitgemergelde en uitgerokken figuren.

Nocturne The Artist’s Studio? + film Final Portrait
Zondag 29 juli
20u nocturne The Artist’s Studio? met minirondleidingen door de kunstenaars en gidsen
21u30 film: Final Portrait (Stanley Tucci, UK, 90′)
Begijnhoftuin Z33

Gepost op: vr 6 juli 2018