top of page

VONK

KUNSTENWERKPLAATS VONK_ateliers

VONK_studios

Performance Night  18.11_2022

BORIS DE KLERK_Cesuur 1.png
© AES+F

CCHA, Toneelacademie Maastricht en VONK slaan de handen in elkaar voor het nieuwe concept Performance Night. Een nacht waarin je verschillende theater-, dans- of beeldende kunstperformances kan beleven in de binnenstad van Hasselt. Met een festivalpas kun je alles op je eigen tempo ontdekken.


13 performances, 28 performers, 11 locaties, 1 festivalpas.

Praktische informatie

Vrijdag 18.11_22 19:00 – 23:00
Ticket: 8 euro (+ 2 euro reservatiekosten online) / 10 euro kassa. Met dit ticket krijg je toegang tot alle locaties en performances. 

Programma

AES+F_beeld.jpg
AES+F - Inverso Mundus

Inverso Mundus verwijst naar de zestiende-eeuwse gravures met afbeeldingen van het Middeleeuws carnaval. Ze verbeelden de “omgekeerde wereld” waar sociale gewoontes worden omgekeerd en vanzelfsprekendheden in twijfel worden getrokken. 

Meer info


Locatie: Oud Gerechtshof, Havermarkt 10, 3500 Hasselt
Tijden: doorlopend
Duur: 38 min

Michèle_Matyn_beeld.jpg
Michèle Matyn - The Laughter and Alembic

Het waait, het is nat en koud, de wind doet onze neuzen druppen, na twee barre jaren is het eindelijk tijd en drinken we de herfst moed in. Als troubadours slenteren de lach, 2 zeemvelfiguren en de alambiek de stad door. De Herfsten slorpen op en verkleuren in hun mooiste kleuren, ze zijn genereus. Bij de leurder krijg je voor het oplossen van een raadsel een neut in ruil. Met deze neut kan je petten uit de alambiek.
Stadscomponist Bart De Vrees speelt de horlepiep. Laat ons lachen, laat ons dansen en slorpen van plezier. Het lachorgel zet de toon. Dit orgel, dat bij het bespelen gelach voortbrengt, roept associaties op met de hofnar.

 

Meer info
 

Locatie: Diverse locaties in de binnenstad van Hasselt

Tijden: 19:00, 20:00, 21:00, 21:45, 22:30

Duur: 20 min

Leonardo_Melchionda_beeld.jpg
Leonardo Melchionda - Beatitudine

Beatitudine, van het latijnse beatitudo, verwijst naar een extatische staat van genot en welzijn. Geluidskunstenaar en performer Leonardo Melchionda neemt je mee in een ceremonie waarin geluidstrillingen, geur, rituele gebaren en ruimteverkenning centraal staan en een multisensorische ruimte tot stand komt. Niet alleen ons gehoor wordt gestimuleerd, ook het tactiele, het visuele en onze reukzin worden geprikkeld in de performance. Een inclusieve ruimte voor mensen met gehoorproblemen ontstaat. Leonardo onderzoekt wat we allen gemeenschappelijk hebben als menselijke lichamen.

Meer info

Locatie: De Nieuwe Zaal, Maastrichterstraat 96, 3500 Hasselt
Tijden: 19:00, 19:30, 20:00, 20:30, 21:00, 21:30, 22:00, 22:30
Duur: BEATITUDINE bestaat uit 8 verschillende onderdelen die samen één performance vormen. Elke 30 minuten, aan het begin en het einde van elk onderdeel, wordt het publiek uitgenodigd om de ruimte te betreden, te blijven zitten of de ruimte te verlaten. 

Marijn_Ottenhof_beeld.jpg
Marijn Ottenhof - Hard Limits

Hard Limits, een term uit de BDSM-cultuur, is een project over de raakvlakken van trauma, rollenspel en erotische praktijken. Twee dansers verkennen hoe fetisj als een ontsnappingsroute uit verschillende systemen kan dienen. Nieuwe realiteiten ontstaan waarin macht wordt teruggewonnen en lichamen en materialen één worden.

 

Meer info

Locatie: Café Café, Meldertstraat 40, 3500 Hasselt

Tijden: 20:00, 21:00, 22:00

Duur: 30min

Heartscore-by-Anthony-van-Gog-Photo-by-Isobel-Dryburgh-1240x814.jpg
Anthony van Gog - Heartscore

We vragen veel van ons lichaam, maar wat wil het lichaam óns eigenlijk vertellen? In deze muzikale en fysieke compositie leggen twee performers de meest eerlijke graadmeter van onze staat van zijn bloot: het hart. Gedirigeerd door het ritme van elkaars hartslag, raken hun lichamen steeds meer met elkaar verweven. Lukt het ze om een stem te geven aan het lichaam zonder een beat te missen?

 

Heartscore is een visuele luisterervaring waarin de dialoog tussen hoofd en lichaam op een intrigerende wijze wordt verklankt.
 

Meer info

Locatie: Modemuseum, Gasthuisstraat 11, 3500 Hasselt
Tijden: doorlopend

Rebecca Lenaerts-Print-07-© Yozyphotography.jpg
Rebecca Lenaerts - Still a bird

Still a bird is een intieme solo performance zonder woorden; Op de grens tussen theater, dans en beeldende kunst die het spanningsveld opzoekt tussen mens en natuur, tussen verschijnen en verdwijnen, tussen de waarnemings- en verbeeldingswereld. 

 

Meer info

Locatie: Clarenhofkapel, Guffenslaan 43, 3500 Hasselt

Tijden: 19:30, 21u15

Duur: 45min

Danielle.jpg
Daniëlle Huyghe - Into the blue

Wat is het effect van slechte slaap op het emotionele en fysieke functioneren?

Into the blue toont een benauwend portret van twee jonge vrouwen die kampen met een slaapprobleem. Hun akelige dromen en slaapstoornis worden vastgelegd in een verstikkende mix van film en dans. Concentratieproblemen, uitputting en ernstige verstoring van het bioritme zijn het uitgangspunt van deze performance. De toeschouwer vergezelt de vrouwen op een reis van intensiteit. Iedereen wordt meegenomen in hun dagelijkse lijden.

Meer info

Locatie: CCHA - kleine theaterzaal
Tijden: 21:30

Duur: 55 min

BORIS DE KLERK_Cesuur 1.png
Boris de Klerk - Cesuur

Cesuur is een installatie performance op het grensgebied van geluidskunst, choreografie en installatiekunst. Twee performers zoeken de grenzen van hun eigen ontspanning en evenwicht op, onder een loep gehouden door een geluidsinstallatie van verscheidene microfoons die iedere ademhaling, iedere stap en iedere verschuiving versterken.

Een voorzichtig aftasten van de ruimte verwordt langzaam tot een versmelten met, een afzetten tegen en een afbakenen van die ruimte. Cesuur is een zoektocht naar de dunne lijn tussen ontspanning en focus aan de ene kant en agressie en overprikkeling aan de andere kant die de zwaartekracht als uitgangspunt neemt.

Meer info

Locatie: CCHA - parketzaal 1

Tijden: 19:30, 21u30

Duur: 30min

Frieda.jpg
Patrick Vervueren, Brecht Heytens, Jan Palinckx & Janes Zegers i.s.m. frieda - Dag 4

Op dag 4 plaatst een god licht in het hemelgewelf. Op het einde van de 19de eeuw ontwerpen uitvinders de gloeilamp. Niet veel later verklaart een filosoof de god van het natuurlijke licht dood. In 2021 ondernemen drie mannen een seculiere reconstructie van dag 4 en gaan met moderne technologieën op zoek naar het goddelijke licht.

Decorontwerper Jan Palinckx, theatermaker Patrick Vervueren, beeldend kunstenaar Brecht Heytens en performancekunstenaar Janes Zeghers delen een verwondering over licht. Met een zelfontworpen bouwpakket van staal, artificieel licht en nog zoveel meer creëren ze ruimtes mét en vóór licht. 

Meer info

Locatie: Kapel Zusters Kindsheid Jesu (Persoonstraat-Hemelrijk)
Tijden: 20:00

Duur: 70 min

Diane.jpg
Diane Mahin & Manuel Groothuysen - For a long time now

In deze performance ontmoeten we twee figuren die vastzitten in een audioloop. De audioloop wordt in stand gehouden door een geluidsmachine die de bewegingen, woorden en adem van de figuren herdefinieert. Door hun onderdanigheid vervaagt het verschil tussen henzelf en de technologie. Een van hen besluit de loop te ontsnappen, maar met iedere poging wordt de loop versterkt mede door het handelen van de ander. 

Meer info

Locatie: Z33, Bonnefantenstraat 1, 3500 Hasselt

Tijden: 20:30, 22u00

Duur: 30min

Kedves.jpg
Kedves van den Berg - Treat thy neighbour as thyself

In "Dit is een theatervoorstelling" schetst Kedves van den Berg het theater als een Sisyphusiaanse taak. Het theater deconstrueert zichzelf letter voor letter. Kedves plaatst zichzelf in een kleurrijke wereld van geometrische blokkendoos-vormen waarin hij de voorstelling op kinderlijke wijze steeds weer ontdekt en over een andere boeg gooit. Hoe vaak kan iemand opnieuw beginnen? Wanneer is het ooit genoeg?
31 pogingen vormen een voorstelling waarin zo’n klein mensje het allemaal bij elkaar tracht te houden in zo’n grote zaal.

Meer info

Locatie: CCHA - parketzaal 1
Tijden: 20:30, 22u30

Duur: 25 min

IesKaczmarek©20221.jpeg
Ies Kaczmarek - Voor Leandro

Voor een goede vriend, om nooit te vergeten. Levenslang zal ik hem niet vergeten.  De dood schonk/schenkt mij deze beelden, totdat ik zelf sterf. Dat zal het einde zijn van de beelden. Want ik ben de laatste die ze maakt en draagt, voor ons twee, één in leven.

Meer info

Locatie: Z33, Bonnefantenstraat 1, 3500 Hasselt

Tijden: Doorlopend

Duur: 10min

Ies Kaczmarek1.jpg
Nina Marte Wilson - Voort etc. en nul, opnieuw

In Voort etc. en nul, opnieuw, animeert Nina Marte Wilson zichzelf door haar handelingen te fotograferen en opnieuw te ensceneren. Ze speelt en regisseert. De ontmoetingen zijn zowel gevaarlijk als helend. In een lege ruimte dwaalt ze rond, doet ze pogingen de zwaarte te vangen. Wat is er over als er niets over is? 

Meer info

Locatie: Z33, Bonnefantenstraat 1, 3500 Hasselt
Tijden: Doorlopend

Duur: 15 min

Over de partners

CCHA is een open huis voor woord, muziek, dans en beeld. CCHA kiest voor kunst als dynamische ontmoetingsplaats tussen kunstenaar(s) en publiek(en) en streeft naar een brede stedelijke culturele context.

 

Toneelacademie Maastricht  loopt al lang voorop in de ontwikkeling van performance theater. Twintig jaar geleden startte zij als eerste theateropleiding in Europa met de opleiding performance artist. Daarin overschrijdt de student de grenzen van het theatermedium en flirt met beeldende kunst, digitale media, muziek en literatuur.

FESTIFIFTY, het feestfestival 50 jaar CCHA, is de context voor deze unieke samenwerking met altijd weer intrigerend werk dat de hoeken opzoekt en buiten de lijntjes kleurt.

VONK biedt werkruimte en residentieplek aan kunstenaars op de cross-over tussen performance en beeldende kunsten. Als broedplaats voor artistiek talent ondersteunt VONK kunstenaars op vlak van inhoud, netwerking, zakelijke omkadering en internationalisering.

 

Met steun van

 Z33 – Huis voor Actuele Kunst & LIKO (Limburgs Kunstenoverleg),

In samenwerking met

Modemuseum Hasselt, Clarenhofkapel, Kapel Zusters Kindsheid Jesu, De Nieuwe Zaal, oud Gerechtsgebouw, Café Café

bottom of page