
VONK
KUNSTENWERKPLAATS VONK_ateliers
VONK_studios
Studio visits

In onze 3 gebouwen, gesitueerd in Hasselt en Genk kunnen 20 beeldende kunstenaars aan democratische prijzen een atelier huren. VONK brengt jaarlijks 10 professionelen naar deze kunstenaars.
Doel
Bedoeling is het artistieke discours van de kunstenaars een stap vooruit te brengen. De gesprekken geven de kunstenaars nieuwe inzichten met betrekking tot hun kunstenaarspraktijk en het werk zelf. Bovendien bouwen de kunstenaars dankzij de studio visits een breed netwerk van professionelen op in binnen- en buitenland.
Methodiek
VONK gaat op zoek naar curatoren, kunstenaars, galeristen en critici die interessante gesprekpartners vormen voor de kunstenaars en nodigt hen uit in de ateliers van de kunstenaars. De studio visits worden op maat van de kunstenaars afgesteld en de gesprekken worden in overleg met de kunstenaars voorbereid en door VONK gecoördineerd. De gasten kiezen ofwel de kunstenaars zelf uit, ofwel stelt VONK een programma voor hen samen.
Een voorbeeld van dergelijk programma:
Curatoren, kunstenaars, galeristen en critici die in het verleden naar VONK kwamen
Alicja Melzacka, curator van CIAP, Genk
Bert Verlinden, eigenaar van The White Gallery, Lovenjoel
Boris Devis, oprichter van Everyday Gallery, Antwerp
Brenda Geusnet, curator en plaatsvervangend directeur van IKOB, Eupen
Caroline Dumalin, onafhankelijk curator
Daan Gielis, kunstenaar
Dagmar Dirkx, curator bij Argos, Brussels
Eva Wittocx, curator en afdelingshoofd hedendaagse kunst M Museum, Leuven
Frank-Thorsten Moll, curator and director of IKOB, Eupen
Guillaume Bijl, kunstenaar
Hicham Khalidi, directeur van de Jan van Eyck Academie, Maastricht
Joost Declercq, onafhankelijk curator, ex-directeur/curator van Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle
Julie Hanique, directeur van Comptoir des Ressources Créatives, Liège
Koen Leemans, curator bij Museum Hof Van Busleyden en De Garage, Mechelen
Louise Goegebeur, galerie-assistent bij The White House Gallery, Lovenjoel
Nav Haq, directeur van M HKA, Antwerp
Nadja Vilenne, eigenaar van galerie Nadja Vilenne, Luik
Stef Van Bellingen, directeur van WARP, Sint-Niklaas
Stella Lohaus, directeur van LLS Paleis, Antwerp, link
Steven op de Beeck, financieel directeur van Netwerk Aalst
Tijs Lammar, oprichter van TICK TACK, Antwerp
Valentijn Goethals, presentatieverantwoordelijke Kunsthal Gent
Valerie Verhack, curator at M Museum, Leuven
Return studio visits
-
Joke Hansen richtte na de studio visit van Stef Van Bellingen (WARP) ‘ko-residentie’ op: een collectief met andere kunstenaars. Zij deden een interventie tijdens de VONK-tentoonstelling in Z33 en eveneens bij WARP. Na de studio visits van Koen Leemans (De Garage) werd ze door hem geselecteerd voor een tentoonstelling in Bonheiden. Na een studio visit van Bert Verlinden werd ze één van de kunstenaars in The White House Gallery.
-
Brecht Koelman werd na een studio visit van Nadja Vilenne opgenomen in haar galerij in Luik. Hij kreeg er al twee solo-toonmomenten en Nadja nam hem mee naar Art Brussels. Deze presentaties brachten de carrière van Brecht in een stroomversnelling. Verschillende internationale residenties nodigden hem inmiddels al uit.
-
Steve Robyns maakte immense inhoudelijke sprongen door de feedbackmomenten met Caroline Dumalin (AAIR) en Steven Op de Beeck (NTWRK Aalst). Ook zijn artist statement en dossierkunde hadden er baat bij. Steve werd door de laatste externe jury (Koen Leemans, Adinda Van Geystelen en Daan Gielis) als veelbelovend beoordeeld.
-
Lien Hillen en Slammer werden geselecteerd voor de tentoonstelling Seen/Unscene na het bezoek van curatoren Annemie Vanlaetem en Erik Croux.
-
Anton Kusters en Elias Ghekiere werden gehonoreerd met een ontwikkelingsbeurs na deelname aan één van onze workshops en de studio visit van commissieleden.
-
Myrthe van der Mark, onze eerste transperformanceresidente kreeg na de studio visits van Brenda Guesnet (IKOB-museum Eupen) een aanbieding om een werk te ontwikkelen in IKOB. Via VONK kon ze dan weer een bestaand werk presenteren tijdens de opening in Z33.





